Sumber:Mdm Maya
Bahan-bahan
1. 3 biji mangga muda di hiris/dibelah
2. 4 sudu makan garam
3. 1 cawan gula
4. 1/2 cawan air
5. Sedikit cili
Cara-caranya
1. Buang kulit mangga Dan potong ikut saiz kegemaran masing2.Bersihkan Dan tos airnya. Campurkan garam Dan gaul sebati.Diamkan selama 2 jam setengah.
2. Sementara itu masak air gula.Sukatan satu cawan gula bersama 1/2 cawan air.setelah masak biarkan sejuk.
3. Setelah masa 2 jam setengah selesai,bilas mangga sehingga bersih Dan tos kan sehingga kering.
4. Kemudian gaulkan mangga dengan air gula dan sedikit cili.Biarkan dalam petis ais semalaman dan jeruk telah siap untuk dimakan.
Selamat mencuba!
Love,
Kak lang
salam. nk tanya tips kalu nk bagi jeruk tu kekal rangup mcm mana ye?
ReplyDeleteAssalammualaikum sharminie, maaf lewat reply. ikut pengalaman kak_lang, Proses menggaram tu yang buat ia ranggup.cubalah.tq singgah blog kak_lang.
Delete