RESEPI BEBOLA DAGING
Sumber: Mdm Norma
Bahan-bahan
1.1kg daging hancur yang telah dikisar
2. 1 sudu teh garam
3. 1/2 sudu teh gula pasir
4. 1 biji telur putih
5. 5 sudu makan tepung kanji
6. 3 ketul ais kiub
7. 10 ulas bawang Putih ditumbuk lumat
8.1/2 sudu teh serbuk lada putih
Cara-caranya
1.Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati. Sementara itu didih kan air di dalam periuk lebih kurang separuh sukatan periuk.
2. Proses mengaul mesti sehingga adunan tidak melekat pada tangan.
3. Gaul lebih kurang 10 minit ye. Kemudian bentuk kan bulat2 dengan tangan dan dimasukkan ke dalam air yang hampir mendidih (kelihatan buih-buih di dalam periuk)
4. Biar sehingga masak. (Bebola akan timbul bila ia sudah masak)
5. Setelah masak tapis dan biarkan ia sejuk. Bebola boleh dihidangkan bersama kuah bakso.
Nota: bahan utama boleh diganti dengan ayam/Ikan. Prosesnya tetap sama. Sekian, selamat mencuba! 😉😉😉
Salam sayang,
Kak lang
No comments:
Post a Comment