Pages

Tuesday, February 5, 2013

Resepi buah rotan

Hello! Kepala pening tidur lambat malam tadi gara-gara menggentel kuih buah rotan ni.  Kak Lang buat 2 kali ganda daripada sukatan yang diberi.  Semalam lepas siap menggoreng terus instag dan post gambar kat fb.  Ada kawan-kawan pm minta resepi.  So meh le kita share resepi.  Resepi ni kak lang google dari myresepi.  Kebanyakan resepi kak lang semua dari internet je..hasil dari carian bijak pandai mr.google giteww...senkiu mr.google..tanpamu siapalah aku...cewah! Kalau teringat masakan mak, kak lang call mak je minta resepi hew hew....Before this kak lang pernah cuba buat buah rotan ni tapi gagal...hasilnya buah menjadi tidak ranggup dan besar...mungkin sebab tuan resepi tak guide betul-betul tentang cara pembikinannya.  Resepi yang kak lang google kali ni sangat membuahkan hasil...cumanya kena sabar sikit je...kak lang gentel sambil tengok tv je...sedar-sedar dah siap.  Pada kawan-kawan yang nak cuba resepi ni ikutlah tips orang yang bagi resepi ni mesti jadi.  Kak lang derhaka sikit je sebab tambah gula satu sudu makan...Oklah meh baca resepi..ambil mood untuk menggentel..hasilnya mesti puas hati...owh ye..buah rotan ni masa panas dia akan lembut bila digigit tapi bila dah sejuk baru ranggup tau...jangan ingat lembut tak jadi pulak.  Selamat mencuba kawan-kawan.

Love,
Kak Lang


Resepi Buah Rotan
Sumber  :  kak besah (tq for sharing the recipe..love it!)
(p.s: kak besah minta izin copy paste resepinya..kak lang malas nak taip balik..ngeh)

Bahan-bahan ( 1 tupperware 2.6 liter )

  • 3 biji telur grade B
  • 4 sudu makan gula halus(gula pasir yg dikisar)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh air kapur sireh
  • +- 200g tepung pulut
  • bijan secukukupnya utk salut
  • minyak utk menggoreng terendam.

Cara-cara

  1. kacau telur & gula dgn hand whisk hingga berbuih & gula larut. masukkan garam & air kapur, kacau rata.
  2. campurkan tepung pulut sedikit demi sedikit sambil diuli hingga mnjadi doh yg boleh di gentel bulat.
  3. taburkan bijan dalam dulang. ambl secubit doh(secubit jer tau..) , bulat2 kan kecik2. sebesar telur cicak saja yer.(bila dh msk jd sbesar hujung ibu jari).. jgn lebih besar dri itu.sbb akk dh try, gentel sebesar biji buah mata kucing, kejadiannya bila dah msk sebesar buah mata kucing yg blom dikupas kulitnya.
  4. lepastu golek2kan biji2 buah rotan dengan bijan2. bila dh habis semua digentel, bleh la digoreng dgn api sederhana/perlahan saja supaya msk hingga kedlm nya yer.. P/s;ni perbandingn antara buah rotan yg dah msk ngn buah mata kucing. jenuh lah nk menunggu msk nyer.. sbb kalau guna api kuat dlmnya still lembut. sbb tu kne gentel cenonet2..hehe..senang kan..  
  5. p/s; tips supaya bijan x tertanggal semasa digoreng-bila semua biji2 buah rotan dah siap digentel & disalut bijan, semasa ia di dlm dulang, basahkn tangan yg bersih, lalu dikisar2 kan di atas buah rotan tu.(tekan sikit kuih tu sambil dipusing2kan sprti kita meratakan sesuatu) lps tu bleh lah digoreng..

Buah rotan yang belum digoreng

selesai goreng

close view..hew hew

7 comments:

  1. Salam Kang Lang, Alhamdulillah..mnjadi buah rotannye yer.. memang sesuai dibwak gi traveling kn coz ia x mudah hncur..hehe. tq sudi menerai. akk seronok!

    ReplyDelete
  2. Dear kak besah,
    resepi akak memang the best so far. #loveulapanjutakalilapanjuta*.Thank you.
    Hugs,kak lang

    ReplyDelete
  3. kuih ni keras tk?? yg dulu2 sy buat keras..cmna yer nk lembutkn sikit..tq kak lang,..=)

    ReplyDelete
  4. Sis nk tye de yg guna santan n serbuk penaik pe bezaye ye

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah kuih ni perfect for me.cuma jgn terlalu kecil mesti keras.

    Xyah guna santan kak_lang pernah try rasa sedap tapi keras.guna serbuk penaik nanti dia membesar dgn johan Pastu x ranggup..lemau je.resepi ni ada air kapur and perfect je rasa dia . kak lang dah buat banyak kali cuba lah. Tq singgah blog kak_lang dan maaf lewat reply

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum sis nk tanya sikit kapur sirih yg u pakai is the one that ppl use to eat sirih with... just to be sure...kat uk ni nk make sure its wat they used the same....
    tq

    ReplyDelete
  7. Salam.. Mmg guna tepung pulut ye.. Klu guna tpung ubi or tpung beras menjadi x? Sekadar bertanya.. Terima kasih.

    ReplyDelete