Hi everyone!Salam sejahtera, salam Selasa..hehehe. Ni buat entri dengan penuh rasa bersalah..asyik-asyik up pasal resepi. Apa nak buat..that's my life sekarang...kerja, makan, tido, kerja, makan, tido..itulah my daily routine sekarang..apa?exercise?hehehe dah lama kak lang skip sejak awal tahun ni. See?gaya hidup yang tidak sihat sungguh kan kak lang sekarang..nantilah tunggu mood sampai baru start diet and senaman balik..matilah kalau pakar kesihatan baca blog kak lang nih. ^__^
Sekarang kat Dakar memang tengah musim strawberry..kak lang pulak memang jenis tak boleh lihat buah-buahan2 segar ni..sekali beli sampai sekilogram kalau nampak kat pasaraya..Walaupun kak lang memang seorang yang gila kan buah-buahan dan sayur-sayuran tapi banyak mana aje kita boleh makan sehari kan...mula masa beli dalam kepala dah ingat nak buat coklat cupcakes dengan toping strawberry tapi bila encik asben duk perli-perli kata asyik makan serbuk penaik..kak lang batalkan aje niat tu. Puas kak lang fikirkan cara nak habiskan stok strawberry ni sebab dah ada yang mula nak kecut. Nasib teringat nak buat sorbet strawberry. Kak lang pun hentam sajalah blend strawberry yang telah dipotong-potong dengan perahan jus lemon dan air gula. Pastu masuk dalam freezer. Panas-panas (walaupun sekarang tengah musim sejuk) makan. Sodap weh!!
Jom kak lang nak kongsi resepi yang sangat senang ni dengan uolls.
Selamat mencuba.
Until then. Bye!
Love and hugs,
Kak Lang
Jom kak lang nak kongsi resepi yang sangat senang ni dengan uolls.
Selamat mencuba.
Until then. Bye!
Love and hugs,
Kak Lang
Resepi strawberry sorbet
Sumber: Kak Lang
Sumber: Kak Lang
300gm strawbery dipotong kecil
1 biji lemon (diperah jus nya)
1 gelas (mug) air suam
1/2 gelas (mug) air gula
3 cawan plastik tinggi (yang orang letak dadih tu)/ pilihan hati masing2
Cara-caranya
1. Blend semua bahan sehingga halus dan masukkan kedalam bekas yang digemari.
2. Masukkan ke dalam peti ais bahagian beku. Kemudian biarkan selama lebih kurang 2-3 jam.
3. Bolehlah dinikmati sambil menonton tv (eh?)hehe.
No comments:
Post a Comment