Pages

Thursday, June 23, 2011

Menu semalam

Bee Hoon Udang

Hi there! Tara!!!Introduction je dah gambar makanan kan.hehehe.  Inilah menu Kak lang semalam, bee hoon udang.  Tiba-tiba pulak teringat mee udang kat Malaysia memang terbaik wok!!!.  Tambahan pulak semalam kat opis bawa bekal milo dengan biskut je..macam-macam terlintas kat kepala nak makan..ahaks. Mula-mula fikir nak masak sambal udang, tapi bila fikir semula tak mo makan nasi terpaksa batalkan niat yang suci murni itu.  Kata diet..hakhakhak.  So, dengan pantasnya jari jemari Kak Lang yang tembam ni meng'google' resepi.hehe.  Balik rumah layan borak dengan en.asben sekejap pastu terus je masak mee hoon udang ni.  Encik asben puasa nazar semalam and lauk dia masih ada..yeay tak yah masak lagi untuk dia. muahahaha Kak Lang makan sensorang je sebab en.asben tak boleh makan udang buat masa ni.huhu...Resepi ini mudah aje tu sebab Kak Lang pilih dan rasanya  pun memang sedap.  Alhamdulillah. pandai dah Kak Lang masak bee hoon udang (angkat bakul sendiri).  Kalau uolss nak resepi, kak lang sertakan sekejap lagi...cuma Kak Lang derhaka sikit je tang method to prepare dia..almaklumlah kak lang kan nak cepat sebab perut dah nyanyi lagu rock minta diisi.  Lapar!!  Ehehe jangan mare.Kak Lang masak separuh dari sukatan resepi asal.  Makan sorang je pun.

RESEPI MEE UDANG CHE' IZA

Resepi asal oleh : che’ iza (TERIMA KASIH, SEDAP RESEPI NI!!)
Source: mr.google
klik sini untuk resepi asal

Bahan-bahan ( 3-4 org )
• 1/kg mee kuning (kak lang guna bee hoon)
• 300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
• 4 sb lada boh / lada giling
• *4 ulas bawang merah
• *3 ulas bawang putih
• *1 sb udang kering
• *1/2 inci halia
• 1 sb petis
• 3 sb sos tomato (kak lang guna paste tomato)
• 1 sb sos cili
• keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (kak lang guna kentang sederhana besar 2 biji)
• gula n garam
• taugeh dan sawi (Kak Lang letak taugeh je sawi takde dalam simpanan)
• daun bawang n bawang goreng
#4 biji telor rebus (Kak Lang tambah)


Cara-cara:

Tuan punya resepi
1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
3. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
5. Letak kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....

Cara Kak Lang
1.  Rebus kentang sampai empuk dan lenyek.  Rebus telor.
2.  Rendam bee hoon dan celur.
3.  Panaskan minyak, goreng udang dahulu kemudian masukkan cili, diikuti dengan bahan mesin dan air.  Kemudian letak perasa dan akhir sekali kentang.  Kacau kuah tadi dah biarkan hingga mendidih dan pekat.
4.  Bila kuah dah masak tutup api.  Hidangkan mengikut selera masing-masing.

Sekian, selamat mencuba. Until then, bubye!

Love and Hugs,

Kak Lang

2 comments:

  1. alaa bikin orang lapo balik jee tgk ni..isk!! err petis tarak aa..nk ganti apa ek? sos tiram aci tak?

    ReplyDelete
  2. Che Sue: kannnn..hahaha jangan mare..petis tak de..tak yah letak pun sedap tapi cara masak guna method tuan asal punya resepi. Untuk ada bau udang itu.Sekian. Moh le kite masak.

    psstt: penurunan berat adalah 4.1kg sekarang.huhu

    Love you.muah2.

    ReplyDelete