Pages

Tuesday, April 12, 2011

Kari Tulang Ikan Kurau Masin ala Kak Lang

 
Kari Tulang Ikan Kurau Masin Ala Kak Lang

Hello everyone! This is the story about my last night dinner.  Salted fish curry with brinjal, this is one of my favorite food especially when it cooked by my beloved mom.  I kept this salted fish since long time ago in case i really desperate to eat it like yesterday night..huhu.  I am really craving to this food since last week, therefore I cooked it yesterday and sad to see its no more in my safekeeping.  Have to wait until my next holiday going back to Malaysia for refill. 

Today i wanted to share my recipe with you all and here you are;

Kari tulang ikan kurau masin ala Kak Lang
Source:  Kak Lang

Bahan-Bahan :

1 paket tulang ikan kurau (adalah dlm 4/5 ketul)
1 paket isi ikan kurau masin
2 biji bawang kecil dihiris
1 biji bawang putih dihiris
½ inci halia dihiris
1 sudu besar cili boh
2 cawan santan
2 mangkuk air (ikut suka nak pekat or nak cair, yang kak su nyer sedang2
½ sudu kecil garam
3 sudu besar kari ikan
½ sudu kecil kunyit
2 tangkai daun kari
1 cawan minyak
Kayu manis, bunga lawang, cengkih -Rempah tiga beradik (eh betul ke diorang panggil cenggini..huhu)
2 biji terung (kak su suka yang kecik tapi dah xde besar pun bolehlah) belah empat
4 biji cili merah dibelah dua
1 keping asam jawa (kalau besar) kalau kecil guna 2 keping asam jawa

Cara-cara:

1.    Panaskan minyak dan masukkan bawang kecil, bawang putih, halia dan rempah tiga beradik sehingga naik bau atau bawang berubah kekuningan.

2.    Masukkan cili boh dan biar hingga masak.  Kemudian masukkan rempah kari, daun kari dan kunyit.  Biar hingga naik minyak.

3.    Masukkan air separuh dahulu.  Masukkan tulang dan isi ikan.  Setelah mendidih,  masukkan santan dan terung. 

4.    Seterusnya cili,bahan perasa, (garam) dan asam keping.  Kalau dah ok tak payah tambah baki air tapi kalau terlalu pekat tambahlah baki air dalam mangkuk tadi.

Sekian, selamat mencuba.

Aja!aja!fighting! =D

Love and Hugs,
Kak Su



2 comments: